Arama

Viral ve bakteriyel enfeksiyonun hızlı tespiti için CRISPR'den yararlanma

7 yıl önce

Araştırmacılar CRISPR-Cas'ın Zika ve dang gibi enfeksiyonların teşhisi için yüksek hassasiyette kullanılabilen bir versiyon oluşturdu.

Viral ve bakteriyel enfeksiyonun hızlı tespiti için CRISPR'den yararlanma
ad image
ad image

 

Bu ilerleme, diğer birçok patojenin hızlı algılanmasını ve teşhis edilmesini kolaylaştırabilir. Genetik dizileri saptamak için bazı yöntemler mevcut olsa da, duyarlılık, özgüllük, basitlik, maliyet ve hız arasında dengeler vardır. Daha etkili bir yöntem arayan Feng Zhang, Jonathan S. Gootenberg ve meslektaşları, RNA'yı hedefleyen bir CRISPR-Cas sistemine yöneldiler.

Hedef RNA'yı bağlamak, yakındaki RNA'yı promiscuously olarak parçalamak için bu belirli Cas enzimini aktive eder. Bunu parçalandıklarında bir floresan sinyali bırakan bir muhabir RNA'yı ekleyerek bunu kullandılar ve duyarlılığı daha da artırmak için recombinase polimeraz amplifikasyonu adı verilen bir teknik kullandılar.

Bu kombinasyon, ekipte serum, idrar ve tükrükte Zika virüsünün düşük titrelerini tespit edebilen SHERLOCK (Özgül Yüksek Hassasiyetli Enzimatik Reporter Kilitli Olmayan) olarak adlandırılan bir sistemle sonuçlandı. Yazarlar, SHERLOCK viral yükü ölçmek için de kullanılabilir.

Sonra, tekniğin farklı bakteri soylarını belirlemede etkili olduğunu, hatta farklı direnç mutasyonları ile bakteriyel pnömoni soylarını ayırt ettiklerini keşfettiler. Son olarak, yazarlar SHERLOCK'un farklı kanser mutasyonlarını saptamak için kullanılabileceğini göstermektedir.

Yazarlar, sistemin yüksek hassasiyetinin biyolojik moleküllerin hızlı, sağlam ve hassas algılanması için yeni yollar açtığına dikkat çekerek, bir SHERLOCK testi birkaç gün içinde 0.61 $ / test kadar düşük bir sürede yeniden tasarlanabilir ve sentezlenebilir.

Kaynak:

Amerikan Bilim İlerleme Derneği 

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image