Arama

Gökyüzünden düşen nadir yiyecekler

6 yıl önce

Her bahar, Oaxaca sakinleri, bölgenin dört bir yanındaki lokantalarda lezzet haline gelen uçan bir karınca olan chicatanas'ların gelmesini beklemektedir.

Gökyüzünden düşen nadir yiyecekler
ad image
ad image

 

"Sanki tam anlamıyla karıncalar yağıyor gibi. Gökyüzünden düşerler ve onları büyük kazıklara kadar süpürüp daha sonra komaya [düz bir ızgarada] tost edebilirler . "

Gökyüzü, bu kırmızımsı-kahverengi böceklerin İncille benzeri sürüleriyle doludur.

Güney Meksika'daki Oaxaca kentinin hemen dışında yaşayan bir öğretmen olan Gabriel Hernández Cruz, ilk yağmurdan sonra, ' chicatanas' olarak adlandırılan karıncalar uçup yuvalarını terk edip gökyüzüne çıkarken her baharı bekliyor . Sabah erkenden gökyüzü, yoğun tıknaz gövdeleri ve şeffaf kanatları olan bu kırmızımsı-kahverengi böceklerin kutsal kitapları gibi sürüleri ile doludur. Acil çırpma kanatlarının rüzgârı havada sallıyor.

Şafaktan önce, Oaxaca eyaletinin dört bir yanındaki aileler, bölgesel bir incelik olarak düşünülen karıncaları yakalamak için dışarı çıktılar. Hernandez Cruz, "Yakalamak zor değil" dedi. "Yavaşlarlar sadece yere düşerler, ancak bütün çocuklar etrafında dolaşmayı ve onları toplamayı sever"

Her baharda, 'chicatanas' yığınları güney Meksika'daki Oaxaca gökyüzünü dolduruyor (Kredi: Kredi: Education Images / Getty Images)

Her baharda, 'chicatanas' sürüsü güney Meksika'daki Oaxaca gökyüzünü dolduruyor (Kredi: Education Images / Getty Images)

Şikatanalar geldiğinde her yıl havada heyecan duygusu var. Sadece bir ya da iki gün süreyle gelirler; Kısmen bu vızıltıyı yaratan yeniliktir. Oaxaca'nın La Cañada bölgesindeki küçük bir kasabadan gelen şef Ricardo Arellano, bu uçan yaratıkları her yıl yediğini hatırlıyor. "Annem bunları memelalara [ genellikle fasulye ve peynir ile kaplı küçük kalın bir tortilla] koyacaktı, ya da sevecenlikle anımsadı.

Kısmen, vızıltıyı yaratan yenilik

Ünlü şef Enrique Olvera'nın kısmi mülkiyetinde Oaxaca'nın en seçkin restoranlarından Criollo'nun mutfağında Arellano'nun annesinin sosunu hazırladığını izledim. Karıncaları - kanatları ve hepsini - komâmentle kızartarak, avuç içi fırçayla hafifçe bastırarak başladı. Daha sonra, avokado yaprakları ve şerbet arbol biberleri tostla karıştırıp , bazı ham sarımsaklı volkanik kaya malzemeden yapılmış geleneksel bir Meksika mürekkebi ve molcajete tüm malzemeleri eklemeden önce .

Taze hazırlanmış bir mısır tortilla örneğinde örnek aldığım sos yumuşak değildi; Çatlak karınca ve çiğnemek için kokulu sarımsak parçaları ile tıknaz ve rustikti. Çok az bileşene rağmen karmaşık bir tadı vardı. Yediğim birçok böceklerin derin lezzeti sık sık bana biberli bir peynir hatırlatıyor ve bu karıncalar farklı değillerdi.

Meksikalılar Mezoamerikan zamanlarından beri böcekler yiyor (Kredi: Kredi: Nikhol Esteras)

Meksikalılar Mezoamerikan zamanlarından beri böcek yiyor (Kredi: Nikhol Esteras)

Böceklerin yememesi Mezoamerikan dönemlerinden beri Meksika'da yaygınlaşmıştır, ancak gıda kıtlığı ve yoksulluk, hangi toplulukların kolonyal zamanlarda ve hatta bugün bile chicatanaları yemeyi seçtiklerini belirlemede daha çağdaş bir rol oynamıştır. Arellano, "Bir anne ailesini beslemeye çalışırken hiçbir yiyecek bulamıyor, bu karıncalar iyi bir seçenek çünkü zengin bir tadı var ve protein açısından zengin" dedi.

Aile evinde yenen ve asla restoranlarda bulunmayan bir yemekten sonra, chicatanalar şimdi yüksek fiyatlarla üst sınıf yemek alanlarına satılıyor. Arellano, bu yıl pound başına yaklaşık 850 pesoya kadar canlı chicatanas çantası satın aldı. Bunlar lüks bir lezzettir, yalnızca birkaç gün için yıl mevcuttur ve fiyatı yansıtmaktadır.

Bölgenin dört bir yanındaki aileler onları süpürüp tarak üstünde tost - düz bir ızgarada (Kredi: Kredi: Nikhol Esteras)

Bölgenin dört bir yanındaki aileler onları süpürüp onları mızmızlanmakta tost - düz bir ızgarada (Kredi: Nikhol Esteras)

Günümüzde, Meksika'nın ileri gelen restoranlarında çeşitli böcekler bulunabiliyor ve müşteriler onları arıyorlar. Arellano bunu, merakı ve böcekleri geleceğinin bir parçası olarak gören uluslararası gastronomik bir harekete çevirir. Protein seviyeleri böceklerden böceğe değişir ve böceklerin nasıl hazırlandığına bağlı olarak farklılıklar gösterirken, raporlar sığır eti gramı başına benzer düzeyde protein içerdiğini raporlar. Bu artı böcekleri tüketen nispeten düşük çevresel etki, onları tarafından müjdeledi olmasına yol açtığı Birleşmiş Milletler geleceğin gıda olarak.

Yine de, hiçbirimiz Oaxaca'nın en seçkin restoranlarından birinde olduğumuz ironiyi, yıllarca yoksulların yiyeceği olarak düşünülen karıncalarla yapılmış bir sosun tadını yitirmiş olarak kaybetmedik.

Şef Ricardo Arellano, biber ve avokado yapraklarıyla süslenmiş bir sos yapmak için karıncaları kullanıyor (Kredi: Kredi: Nikhol Esteras)

Şef Ricardo Arellano, biber ve avokado yapraklarıyla süslenmiş bir sos yapmak için karıncaları kullanıyor (Kredi: Nikhol Esteras)

Karıncaları yemenin tek yolu sos yapmak değildir. Bazı insanlar basitçe onlara tost yaparlar, sonra kanatları çıkarırlar ve ağızlarında fıstık gibi poplarlar. Diğerleri sadece Arellano gibi bütün vücudu ve kanatları değil de kuyrukları kullanırlar ve çoğu beyaz, yağ içerilerini krema sosu yapmak için sıkarlar. Bazıları, chicatanaları da öğüterler ve mezalale eşlik etmek için onları tuzla karıştırırlar, yılın geri kalanında kullanılan solucan tuzu - sal de gusano'ya değil - eşdeğerdirler. Pujol Enrique Olvera'nın Mexico City restoranında, Meksikalı cadde yemeğiyle, elotlarda çağdaş bir bükülme yaratarak, biberonun üzerinde mayonez yapmak için şikatan kullanıyor.

Üst düzey restoranlarda uçan karıncaların yenilenmesinin yenilenip yenilmesinin sadece bir saçmalık olup olmadığını veya böcekleri düzenli olarak tüketmeye yönelik daha büyük bir hareketin başlangıcına şahit olup olmadığımızı tahmin etmek zordur. Ancak bir şey şüphesiz ki, şıkatanın ortaya çıktığı her sene heyecan havayı dolduracak ve Oaxaca çevresindeki aileler komşuları hazır olacak.

Kısa sürede erişilebilir olmalarından dolayı, chicatanalar üst düzey restoranlarda sunulan bir incelik haline geldi (Kredi: Kredi: Nikhol Esteras)

Kısa sürede ulaşılabilir olmaları nedeniyle, chicatanalar üst düzey restoranlarda sunulan incelik haline geldi (Kredi: Nikhol Esteras)

Bizi sevme üç milyondan fazla BBC Seyahat fanlar katılın  Facebook ya bizi takip  Twitter  ve  Instagram .

Bu hikayeyi  beğendiyseniz  , "Sadece Bu Hafta İçin 6 Şey Okuyorsanız " adlı haftalık bbc.com özellikleri bültenine kaydolun . Her Cuma, gelen kutunuza BBC'nin Geleceği, Dünya, Kültür, Sermaye ve Seyahat'den seçilmiş hikayelerin seçimi.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image