Arama

Kolombiya ihtilafı: Hala tutulan Hollandalı gazeteciler

6 yıl önce

Sol kanat grubu BBC'ye, geçtiğimiz hafta sonu ELN asileri tarafından Kolombiya'da yakalanan iki Hollandalı gazeteci henüz serbest bırakılmadı.

Kolombiya ihtilafı: Hala tutulan Hollandalı gazeteciler
ad image
ad image

 

ELN, daha önce Derk Bolt ve Eugenio Follender'in "mükemmel durumda kurtuldu" dediğini söyledi.

Kolombiya'daki Hollanda büyükelçiliği, BBC'ye bildirilen yayın hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Öldürme olaylarının, sol kanat ELN'nin hükümetle yapacağı barış görüşmelerini bozabileceğinden korkuyor.

ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu), daha önce gazetecilerin serbest bırakıldığını Cuma günü söyledi; ancak daha sonra "bunu doğrulayamadı" dedi.

Bay Bolt ve Bay Follender, Venetuela sınırındaki Catatumbo bölgesindeki El Tarra yakınlarında, Hollanda'da kabul edilen bir Kolombiya çocuğunun annesini arıyorlardı.

Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) üyeleri,

23 Mart 2017'de Venezuela sınırındaki Kolombiyalı askerler

Geçen yıl ELN, aynı bölgede bir İspanyol gazeteci ve birkaç Kolombiyalıyı kaçırdı. Hepsi daha sonra serbest bırakıldı.

ELN, Farc'ın arkasında Kolombiya'daki ikinci büyük solcu gerilla grubudur.

Farc, geçen Kasım ayında hükümetle barış anlaşması imzaladı, silahsızlanma sürecinin sona ermeye başlamış ve sivil hayata girmeye hazırlanıyor. ELN, bu yıl Şubat ayında barış görüşmelerine başladı.

Gri çizgi

Analiz: Natalio Cosoy, BBC, Bogota

ELN'nin bu iki gazeteciyi Catatumbo'da esir tuttuğu gerçeği ve aynı durum ortaya çıkması durumunda tekrar yapacağını iddia eden bölge, gazetecilere ve yerli olmayanların etkin sınırlarının dışında kaldığı anlamına geliyor.

Silahlı bir grubun ziyaret etmeyi güvensiz kılan bir kontrol seviyesine sahip olduğu tek Kolombiya bölgesi değil. Durum, muhalif Farc'ın 1. Cephesinin faaliyet gösterdiği Guaviare eyaletinde de aynı. Mart ayı başlarında Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi için çalışan bir resmi görevli kaçırdı ve halen serbest bırakılmadı.

Bu durumlar, Farc gerillaları, hükümetle imzaladıkları barış anlaşmasında kabul edildiği üzere, silahsızlanma işlemlerini tamamladıkları 26 geçiş bölgesi içine çekildikten sonra bile, Kolombiya devletinin ülkenin sınırlarını kontrol etme kabiliyetini sorguluyordu. Kasım 2016.

Farc olmasaydı, yaklaşık yarım milyon erkek ve kadınla birlikte büyük Kolombiya güvenlik güçleri aygıtı, diğer ayaklanma ve ceza teşkilatlarını kontrol etmek için daha fazla yere sahiptir.

Kolombiya hükümetinin Barış için Yüksek Temsilci, Sergio Jaramillo, Catatumbo gibi tüm alanlara atıfta bulunarak birkaç gün önce bana şunları söyledi: "Onlar iyileştirmek zorunda kalıyorlardı, onlar için mazeret olmazdı."

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image