Arama

Gezegen 'çoğu yıldızdan daha sıcak'

6 yıl önce

Bilim adamları, gezegenimizin "yüzeyinin" 4.000 C üzerinde olduğu - neredeyse Güneş kadar sıcak - olduğu bir cehennem dünyası buldu.

Gezegen 'çoğu yıldızdan daha sıcak'
ad image
ad image

 

Kısmen, çünkü KELT-9b'nin ev sahibi yıldızının kendisi çok sıcaktır, aynı zamanda bu yabancı dünya ocağın yakınında bulunması nedeniyle.
KELT-9b, yıldızın bir yörüngesinin tamamlanması yalnızca iki gün alır.
Çok yakın olmak, gezegenin çok uzun süre var olamayacağı anlamına geliyor - atmosferdeki gazlar radyasyonla patlıyor ve uzaya kayboluyor.
Araştırmacılar, yıldızın kutuptan direğe kadarını çevrelediği için biraz kuyrukluyıldız gibi göründüğünü söylüyorlar - bu keşfin başka bir garip yanı.
Nature dergisinde KELT-9b haberleri bildirildi . Onun son derece sıradışı özellikleri de Austin, Texas American Astronomical Society'nin bahar toplantısına Pazartesi günü sunuldu .
"[KELT-9b] 'yi 2014'te tekrar edindik, buna inanabiliyorsanız ve nihayet bu tuhaf ve olağandışı dünyanın aslında başka bir yıldızın etrafında dönen bir gezegen olduğuna kendimizi ikna etmek uzun sürdü," Prof Scott Gaudi, Ohio State University, BBC News'a verdiği demeçte.
"Gezegenin ne kadar büyük olduğunu ve ne kadar büyük olduğunu çok iyi biliyoruz: Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık üç katı ve Jüpiter'in iki katı kadardır.
"Ana yıldızın özelliklerini oldukça iyi biliyoruz: Güneş'ten yaklaşık iki buçuk kat daha büyük, güneşe göre neredeyse iki kat daha sıcak ve çok hızlı dönüyor ve bu yüzden gözlerimize çok düzleşmiş görünüyor" dedi.
'Sıcak akşam yemeği'
Gezegenimiz, yıldızına sıkı sıkıya kilitli, yani her zaman aynı yüzü sunuyor - Tıpkı Ay'ın asla Dünya'ya olan uzak tarafını göstermediği gibi.
Bu, KELT-9b'nin "gün yüzü" ndeki sıcaklığı, Ortalama Kızıl Cüce yıldızının yüzeyinden daha sıcak, 4400 C'yi aşan sıcaklığa yükselterek, Samanyolu'nun en yaygın türü yıldızdır.
Ev sahibi yıldızı - KELT-9'un basit gösterimi ile biliniyor - gezegenin atmosferini tamamen aşındırmak için o kadar çok morötesi ışık yayıyor.
Prof Gaudi ekibi, sanayide belki de saniyede 10 milyar veya 10 trilyon gramlık bir oranda kaybolan materyali hesaplıyor.
KELT-9b kayalık bir çekirdeğe sahipse, sonunda ortaya çıplak olabilir, ancak daha olası bir son senaryo, gezegenin yıldız tarafından engelleneceğidir.
Bu yıldız, A tipi nesne olarak adlandırılır. Bu yıldızlar parlak ama kısa ömürler yakarlar. Güneşimizin devam etmesi beklenen milyarlarca yıldan ziyade milyonlarca yıldır varoluyorlar. Bu yüzden, KELT-9'un havayı boşalttıktan ve gezegeni yediğinden nefes alması çok da uzun olmayabilir.
Keşif, bilimsel dereceli dedektörlere eklenen, ancak standart kamera telefoto objektifleri kullanan bir robotik teleskop sistemi kullanılarak yapıldı.
Ohio State University, sistemin kuzey yarımkürede birinde ve birinin güney yarımkürede olmak üzere iki konumda çalışıyor. Vanderbilt Üniversitesi, Lehigh Üniversitesi ve Güney Afrika Astronomi Gözlemevi ile işbirliği yapıyor.
Bu astronomik tesis Kilodegree Extremely Little Telescope adıyla geçiyor . Profesör Gaudi, "Teleskop türlerini şaka olarak adlandırdık; kendimize biraz eğleniyoruz" dedi.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image