Arama

FOTOĞRAFLARLA DR.FATMA ŞAKİR MEMİK

4 yıl önce

5 Aralık 1934 Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasından ardından 1935 yılında yapılan ilk seçimlerde Edirne’den milletvekili seçilen ve 14 kadın milletvekilinden biri olan Dr.Fatma Şakir Memik’in fotoğraflardan oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi. Serginin ardından Belediye Başkan Vekili Filiz Gencan Akın’ı makamında ziyaret eden Dr.Fatma Şakir Memik’in yeğeni Ercan İşal, Dr.Fatma Şakir Memik’in Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 50. Yılında aldığı plaketi Akın’a takdim etti.

FOTOĞRAFLARLA DR.FATMA ŞAKİR MEMİK
ad image
ad image

 

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Ve Seçilme Hakkının Verilişinin 85. yılında Edirne Belediyesi Dr.Fatma Şakir Memik Kadın Merkezi anlamlı bir sergiye ev sahipliği yaptı. Edirne’den milletvekili seçilen ve 14 kadın milletvekilinden biri olan Dr.Fatma Şakir Memik’in fotoğraflarında oluşan sergi düzenlenen törenle açıldı.

Fotoğraf sergisinin açılışına katılan Dr.Fatma Şakir Memik’in gelini Jale İşal, törende duygu dolu anlar yaşadı.  Dr.Fatma Şakir Memik ile ilk tanışmalarını anlatan İşal, “İlk tanıştığımda inanılmaz bir onur ve gurur duydum. Dr.Fatma Şakir Memik, 1903 yılında doğmuş ve 8 yaşında İstanbul’a gelmiş. O babayı düşünebiliyor musunuz? O yıllarda bile 2 oğlunu iktisat fakültesinde okuturken, kız çocuğunu tıp fakültesine göndermiş bir adamdan bahsediyoruz. Kadınına bu kadar önem veren dedeyi rahmet ve şükranla anıyorum. Halam Dr.Fatma Şakir Memik’i tandım. Nikah şahidim oldu kendisi. Farklı bir insandı, çok mütevaziydi. Ona ‘Hala milletvekili ilan edildiğinde ne hissettin?’ diye sorduğumda: ‘Kızım bana bir haber geldi. Edirne Milletvekili olacaksın dediklerinde kalbim yerinden çıkacak gibi oldu’ demişti. O fakirlerin anası, doktoru, kimseden para almayan mütevazi  bir insandı. Tekrar böyle bir yerde onun ismini yaşattığınız için sizlere ve Belediye Başkanı Recep Gürkan’a teşekkür ederim” dedi.

Medrese Alibey Mahalle Muhtarı seçilen ve Edirne Merkez'deki ilk kadın muhtarı olma özelliğini taşıyan Nesrin Çağlar da kadınların eşitlik istediğini söyledi.

İl Genel Meclisi Üyesi Melek Uzgör de yaptığı konuşmada güvenilir ve adil bir dünyada yaşamayı diledi. Uzgör, “Birbirimize destek olduğu sürece çok başarılı işlere imza atacağız” diye konuştu.

İl Genel Meclisi Üyesi Çiğdem Gegeoğlu, “2016 yılında biz belediye meclisinde 5 kadın olarak bu binayı alabilmek ve Kadın ve Aile Müdürlüğü yapabilmek için ciddi bir mücadele verdik. Biz Edirne’de gerçekten şanslıyız. Çünkü kadın dostu bir Belediye Başkanımız var. Yoksa bize buraları vermezlerdi. Biz kadınlar olarak ne zaman kapısına gitsek, bizi hiç geri çevirmedi” dedi.

Kadın Dayanışması’ndaki ilk basın açıklamalarını hatırlatan Gegeoğlu, “İlk basın açıklamamız şöyleydi; İl Genel Meclisi’nde kadın adayımız yok. Belediye Meclisi’nde sayıyı artırmamız gerekiyor. Milletvekilimiz yok. İl Başkanımız tarihimizde hiç olmamış ama bugün geldiğimiz noktada yıl 2019 bizim bir kadın İl Başkanımız, milletvekilimiz, kadın muhtarımız var. İl genel meclisinde kadın temsilcimiz var ve belediye meclisinde kadın sayısını attırdık. Demek ki biz burada doğru bir şeyler yapıyoruz” diye konuştu.

Edirne Belediye Başkan Vekili Filiz Gencan Akın da konya escort kadının seçme ve seçilme hakkının tüm dünyada zorlu bir mücadele sonunda kazanıldığını söyledi.  Akın, “Türkiye Cumhuriyet’i kadınları olarak bizler çok şanslıyız ki Ulu Önder Kemal Atatürk, dünyanın gelişmiş birçok ülkesinden önce bu hakkın tanınmasına öncülük etmiş, kadın-erkek her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmış, kadın mücadelesine her zaman destek olmuştur” dedi.

Serginin ardından Belediye Başkan Vekili Filiz Gencan Akın’ı makamında ziyaret eden Dr.Fatma Şakir Memik’in yeğeni Ercan İşal, Dr.Fatma Şakir Memik’in Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 50. Yılında aldığı plaketi Başkan Vekili Filiz Gencan Akın’a takdim etti.

Etiketler :
Super Admin

It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. The point of using Lorem Ipsum

Beğendim
Bayıldım
Komik Bu!
Beğenmedim!
Üzgünüm
Sinirlendim
Bu içeriğe zaten oy verdiniz.

ad image
ad image
Yorumlar

ad image
ad image